Σε επιστολή τους προς τον υφυπουργό Εξωτερικών επικαλούνται λόγους βιωσιμότητας του εγχειρήματος.
Η ματαίωση της επένδυσης δεν επηρεάζει το μνημόνιο συνεργασίας ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που υπεγράφη με το Κατάρ, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση...
Ωστόσο, αποστάσεις από την κυβερνητική θέση κρατά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης."Ρωτήστε τους αρμόδιους υπουργούς", απάντησε ερωτηθείς από τον Αθήνα 984 για τις εξελίξεις στο θέμα, προσερχόμενος σε συνέδριο του Economist.
Καμία σχέση δεν έχει το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη στις 23 Σεπτεμβρίου του 2010 στη Νέα Υόρκη μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδος και του Κατάρ με την ιδιωτική επένδυση στον Αστακό ξεκαθαρίζει σε γραπτή του δήλωση, ο υπουργός επικρατείας και επενδύσεων Χάρης Παμπούκης.
"Οποιοδήποτε άλλο σενάριο έχει δει το φως της δημοσιότητας , δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, επιμένει οκ Παμπούκης ο οποίος γνωστοποιεί ότι η επιτροπή που εξετάζει πιθανές επενδυτικές δραστηριότητες όπως αυτές περιγράφονται στο Μνημόνιο θα συνεδριάσει μεθαύριο Παρασκευή στην Αθήνα στην οποία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης.
Από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην "ατυχή", όπως είπε, εξέλιξη για τον Αστακό, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι σε διακρατικό επίπεδο έγιναν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αδειοδότηση του έργου με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία στο ιδιωτικό επίπεδο. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει και θα συνεχίσει να έχει ρόλο ενεργειακού κόμβου στη ΝΑ Ευρώπη.
"Η Κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη για την ακύρωση της συμφωνίας. Επρόκειτο για ιδιωτική επένδυση, και το ναυάγιο της συμφωνίας αποδίδεται στη διαφωνία μεταξύ της ιταλικής πλευράς και αυτής του Κατάρ, τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση αυτό που επιχειρεί και αυτό που πέτυχε ήταν να δημιουργήσει ένα σταθερό, ελκυστικό και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι επ ουδενί δεν επηρεάζεται από την συγκεκριμένη εξέλιξη το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης του Κατάρ. "Πρόκειται για διακρατική συμφωνία", ανέφερε με νόημα.
«Η ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό, του επιχειρηματικού σχήματος το οποίο στηριζόταν και σε κρατικά κεφάλαια από το Κατάρ, υπογραμμίζει δυο πράγματα: Την πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης και το δισυπόστατο της κυβερνητικής πολιτικής για τη συγκεκριμένη επένδυση", τόνισαν σε κοινή δήλωση τους, ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης.
Στο Συνέδριο του Εconomist τόσο ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, άσκησαν κριτική στην Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι κακώς ανακοινώθηκε η συμφωνία προτού κλείσει.
Αστείους χαρακτήρισε τους χειρισμούς της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με δηλώσεις του στον Αθήνα 984 επισημαίνοντας ότι, "έπρεπε να είχαν προχωρήσει διακρατικές διαπραγματεύσεις".
"Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να βάλει τέλος στο περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο του Αστακού, ωστόσο δεν δεν το έκανε και σήμερα είναι διπλά εκτεθειμένος", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Η επένδυση ματαιώνεται από την αδυναμία του Κατάρ να επενδύσει σε μια υπόθεση η οποία είναι από παντού έκθετη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε: «Δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου φαίνεται άτολμος και άβουλος».
Να ενημερώσει τη βουλή σχετικώς, καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΝ, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για "φιάσκο", προσθέτοντας πως "αποδεικνύεται ότι, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη βουλή, μόλις την Παρασκευή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Η επένδυση ήταν κρατική".
"Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να βάλει τέλος στο περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο του Αστακού, ωστόσο δεν δεν το έκανε και σήμερα είναι διπλά εκτεθειμένος", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η επένδυση ματαιώνεται από την αδυναμία του Κατάρ να επενδύσει σε μια υπόθεση η οποία είναι από παντού έκθετη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε, δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου φαίνεται άτολμος και άβουλος.
"Ανθρακες ο Αστακός",ήταν το σχόλιο του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της επένδυσης του Αστακού. Ο κ. Αλαβάνος περιόδευσε σήμερα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Τόνισε ακόμη για το ίδιο θέμα ότι δεν αποτελούν έκπληξη οι εξελίξεις στην υπόθεση του Αστακού,γιατί, όπως είπε, "στο διεθνή καταμερισμό αλιείας έχει ανατεθεί από την τρόικα στον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του,η μαρίδα των μισθωτών και των συνταξιούχων". Με ανάλογα "ελληνικά", πρόσθεσε, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η πολιτική του μνημονίου στην Ελλάδα. Στις επικείμενες εκλογές, αλλά και επί του πεζοδρομίου, τόνισε.
Ανακοίνωση της εταιρίας ROSEBUD
Στην εταιρία S&K, μέλος της Κοινοπραξίας για την ενεργειακή επένδυση του Αστακού, επιρρίπτει η ROSEBUD, μέλος της ίδιας Κοινοπραξίας, την ακύρωση της επένδυσης.
Ως αιτία για τη ματαίωση της επένδυσης η ROSEBUD προβάλει το ότι "παρά τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι υπόλοιποι εταίροι (QPI, QEWC, ROSEBUD), η εταιρία S&K, δεν αντελήφθη ότι σε επενδύσεις αυτού του ύψους και σε έργα παρόμοιου με αυτό του Αστακού χαρακτήρα και μεγέθους οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι πάντα χαμηλού επιπέδου".
Η ROSEBUD διαψεύδει τις φήμες ότι η επένδυση ματαιώθηκε επειδή δεν υπήρξε συμφωνία για την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, όπως επίσης τα σενάρια περί διοχέτευσης της ενέργειας στην ελληνική αντί για την ιταλική αγορά.
Εν τω μεταξύ, στη διαγραφή εννιακοσίων εκατομμυρίων ευρώ από το αρχικό ποσό επένδυσης 3,2 δισεκατομμυρίων στον ΟΤΕ προχωρά η Deutsche Telecom και ζητεί από την κυβέρνηση "πιο ευέλικτη εργατική νομοθεσία".
Την ίδια ώρα, προς επανεξέταση τίθεται το άρθρο 4 του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των επενδύσεων που προέβλεπε ότι η Διυπουργική θα μπορούσε να εντάξει στο fast track οποιαδήποτε επένδυση κρίνει ότι είναι μείζονος σημασίας. Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης κυρίως για τους κινδύνους στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφάνεια των διαδικασιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου