Η κυνική ομολογία πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, καταδεικνύει τις εφιαλτικές διαστάσεις της διαφθοράς που τρώει τα σωθικά της δημοκρατίας, και απογοητεύει τους πολίτες, τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Βουλής.
Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε ότι οι αποδείξεις των σκανδάλων βαραίνουν το ΠΑΣΟΚ, και χαρακτήρισε τη χθεσινή παραδοχή του Τάσου Μαντέλη, ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια.
"Η πολιτεία οφείλει να αντιδράσει σε αυτή τη μάστιγα που έχει προσλάβει διαστάσεις πολιτικού και κοινωνικού λιμού", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας την Κυβέρνηση να θωρακίσει με θεσμικά μέτρα τη δημόσια ζωή από τη δραστηριότητα επίορκων πολιτικών και κρατικών λειτουργών.
"Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθησαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας μου, πράξεις που προσβάλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων, όσοι εργάστηκαν για μια καλύτερη Ελλάδα", αναφέρει στη δήλωση του για την υπόθεση της Siemens και τον Τάσο Μαντέλη ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
"Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθησαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας μου, πράξεις που προσβάλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων, όσοι εργάστηκαν για μια καλύτερη Ελλάδα", αναφέρει σε δήλωση του για την υπόθεση της Siemens και τον Τάσο Μαντέλη ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος μετέχει στην εξεταστική για τη Siemens, μίλησε για λερωμένα πρόσωπα που πρέπει να μπουν στη φυλακή, και χαρακτήρισε την ομολογία Μαντέλη, ως ένα μικρό κύμα από τη δυσωδία που αποπνέει το σύστημα.
Σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε ότι ο κ. Σημίτης οφείλει να βγει και να δώσει εξηγήσεις για τον πρώην υπουργό του.
Δηλώσεις στον ΑΘΗΝΑ 9,84
"Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προϋποθέτει ότι, θα υπάρχει παραπομπή κάποιου υπουργού. Είναι γελοίο να λέμε στον ελληνικό λαό πως αν αλλάξει ο νόμος ή καταργηθεί θα διορθωθεί αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι στο νόμο, αλλά στη διαδικασία μέχρις ότου αποφασιστεί η δίωξη ενός υπουργού", δήλωσε στον Αθήνα 984 ο Απόστολος Κακλαμάνης.
Η απειλή για την παραβίαση άλλων νόμων, όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παραβίαση εκλογικής νομοθεσίας, θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το στόμα του κ. Μαντέλη, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84.
Κατεπείγουσα επιστολή για Μ. Χριστοφοράκο
Την ίδια ώρα ομόφωνα η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη Siemens αποφάσισε να στείλει κατεπείγουσα επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την τράπεζα της Ελλάδας ζητώντας να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες δέσμευσης του ποσού των 1,2 εκατ. ευρώ που συμφώνησε να καταβάλει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στη Ζιμενς προκειμένου να κλείσει την υπόθεση.
Εν τω μεταξύ, μέλη της επιτροπής άσκησαν κριτική σε συναδέλφους τους εκπροσώπους κομμάτων οι οποίοι αν και δεν μετέχουν στην επιτροπή μιλούν δημόσια για πράγματα
Ομολογία Μαντέλη
Αίσθηση προκαλεί η ωμή παραδοχή από τον πρώην υπουργό Μεταφορών επί κυβέρνησης Σημίτη, Τάσο Μαντέλη για χρηματισμό από τη Siemens. Πρόκειται για τον πρώτο πολιτικό που ομολογεί ότι δέχθηκε χρήματα από τα "μαύρα ταμεία" του γερμανικού κολοσσού, τα οποία χαρακτήρισε "χορηγία" για τις προεκλογικές ανάγκες του. Μόνο, που όπως διαπιστώθηκε κατά τη μαραθώνια κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της βουλής τα χρήματα δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν για την προεκλογική εκστρατεία του, αλλά και να καλύψει έξοδα σπουδών των παιδιών του.
Έκπληκτα τα μέλη της Επιτροπής τον παρακολουθούσαν να ομολογεί τηλεφωνικές συνομιλίες και άνοιγμα λογαριασμών στην Ελβετία, μέσω του κουμπάρου του Γιώργου Τσουγγράνη, που κρυβόταν πίσω από την κωδική ονομασία "Α. Ρόκος", με τη σιγουριά του ανθρώπου, που βλέπει τα αδικήματα στα οποία έχει υποπέσει να έχουν παραγραφεί.
Ο κ. Μαντέλης παραδέχθηκε την είσπραξη ποσού 200.000 μάρκων από τη Siemens υπό μορφή προεκλογικής χορηγίας, το 1998 με έμβασμα σε ελβετική τράπεζα, σε λογαριασμό του κουμπάρου του Γιώργου Τσουγκράνη με τον κωδικό "Ρόκος". Στην Εξεταστική κατέθεσε και ο κ. Τσουγκράνης, ο οποίος «έδειξε» εμπλοκή του πρώην υπ. Μεταφορών και παραδέχθηκε ότι ο Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα χρήματα στο λογαριασμό της Ελβετίας ήταν χορηγία της Siemens.
Στην επιτροπή αναφέρθηκε και ένα δεύτερο έμβασμα ύψους 250.000 μάρκων που κατατέθηκε ενάμιση χρόνο μετά, στον ίδιο λογαριασμό. Ο κ. Μαντέλης ανέφερε πως είχε ανοιχτεί για να καταθέτουν χορηγίες οι φίλοι του από το εξωτερικό για την ενίσχυση του προεκλογικού του αγώνα και υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει εάν ήταν από τη Siemens ενώ ο κ. Τσουγκράνης είπε "εικάζω ότι και αυτά ήταν από τη Siemens".
Με απίστευτο κυνισμό ο Τ. Μαντέλης επιχείρησε να διαψεύσει δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν να έχει δωροδοκηθεί χαρακτηρίζοντας ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 10 εκατομμυρίων μάρκων, ως υπουργική αμοιβή.
Ωστόσο, τα χρήματα που έλαβε ως "χορηγία", όπως ο ίδιος υποστήριξε φαίνονται πολύ λίγα για μίζα, αναλογικά με τις μεγάλες δουλειές που έκλεισε και τις συμφωνίες που υπέγραψε με τη Siemens για τον ΟΤΕ.
Πρόκειται για τρεις συμβάσεις ύψους 1,2 δισεκ ευρώ, στις οποίες ενεπλάκη και ως πρόεδρος του ΟΤΕ και ως υπουργός.
Όταν ξεκίνησε η είσοδος της Siemens στον ελληνικό Οργανισμό την περίοδο 1986-88 ο Τάσος Μαντέλης βρίσκεται στο τιμόνι του ΟΤΕ στη θέση του προέδρου. Περίπου εκείνη την εποχή ξεκινούν οι εργασίες ψηφιοποίησης του Οργανισμού. Ο ίδιος βέβαια, δεν υπέγραψε την περίφημη σύμβαση για περίπου 500 χιλιάδες ψηφιακά κέντρα, αλλά είχε ήδη στρώσει το δρόμο.
Στη συνέχεια διετέλεσε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου στην κυβέρνηση Σημίτη.
Το 1997 κάθισε στην καρέκλα του υπουργού Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών και στο τέλος της χρονιάς υπογράφει την ανάθεση έργων για τον ΟΤΕ στη Siemens και την Intracom, ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ.
Νωρίτερα, είχε περάσει και από την προεδρία της ΕΛΒΗΛ, εταιρίας του Δημοσίου που παρήγαγε ηλεκτρολογικό υλικό για τις τηλεπικοινωνίες, την οποία φρόντισε να κλείσει και να καταργήσει.
Την ίδια περίοδο, 1997 υπογράφονται και οι συμβάσεις με τη Siemens για την προμήθεια υλικών και βαγονιών του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ. Το 2004 δεν κατάφερε να εκλεγεί και αποχώρησε από την πολιτική σκηνή.
Την ίδια χρονιά στο πόθεν έσχες που υπέβαλε μετά τις εκλογές με την ιδιότητα του πρώην βουλευτή εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης 26 ακινήτων εντός κι εκτός Αττικής
Αυτή την εποχή εργάζεται στο Αζερμπαϊτζάν, ως σύμβουλος του αντιπροέδρου της βουλής.
Δημοσιεύματα παρουσιάζουν οργισμένο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με την κατάθεση του πρώην συνεργάτη του όχι μόνο για το ύφος και το περιεχόμενο της κατάθεσης Μαντέλη όσο από τις αιχμές που άφησε ο ίδιος για το ποσό της μίζας των δέκα εκατομμυρίων μάρκων.
Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε η ΝΔ. "Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη Siemens".
Εν τω μεταξύ, ελέγχους σε 426 συμβάσεις που έχουν συνάψει νοσοκομεία και οργανισμοί υγείας με τη Siemens διεξάγει το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας μετά από εντολή της υπουργού, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου