Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εγκαίνια Άλσους Προμπονά

Σε πυρήνα αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής και πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου μετατράπηκε το Άλσος Προμπονά στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Το νέο αναμορφωμένο χώρο πρασίνου και αναψυχής εγκαινίασε χθες το βράδυ ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, κάνοντας πράξη άλλη μια προεκλογική του δέσμευση προς τους κατοίκους της πόλης.


Το άλσος λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως φυτώριο του Δήμου Αθηναίων. Με πρωτοβουλία του Νικήτα Κακλαμάνη, ο χώρος αναπλάστηκε και μετατράπηκε σε κοινόχρηστο χώρο με λειτουργικό, εκπαιδευτικό, αθλητικό και αισθητικό χαρακτήρα, και σε πρότυπο οικολογικό πάρκο αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.


Απευθυνόμενος στους κατοίκους του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

"Ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ αποτελεί μία χαραμάδα αισιοδοξίας, απέναντι στη μεμψιμοιρία και τον πεσιμισμό που για πολλούς λόγους βιώνουν η Αθηναία και ο Αθηναίος. Απόψε προσθέτουμε ακόμα μια σημαντική ψηφίδα στο μεγάλο ψηφιδωτό της πόλης που είχαμε υποσχεθεί στους πολίτες της Αθήνας".

Και προσέθεσε:
"Σε πείσμα όσων αντιδρούν σε ότι καλό κάνουμε, παραδίδουμε σε χρήση μία από τις 11 ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάπλασης σε γειτονιές της Αθήνας και το 24ο έργο πρασίνου για την πόλη της Αθήνας.

Το έργο αυτό είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Δεν αποδεικνύουμε απλά ότι κάνουμε την Αθήνα μόνο πιο πράσινη, ότι την κάνουμε ακόμα πιο ποιοτική για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες. Αποδεικνύουμε ότι κινούμαστε βάσει στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για την πόλη μας. Αυτό λοιπόν είναι ένα έργο πρασίνου το οποίο απορρέει από το σχεδιασμό που μας έδωσε η εκπόνηση της Χάρτας Πρασίνου. Είναι ένα έργο το οποίο έγινε στο πλαίσιο του πρότυπου και καινοτόμου έργου ανάπτυξης "Οξυγόνο", το οποίο σκοπό έχει να κάνει το πέμπτο διαμέρισμα μια νέα γειτονιά πρότυπο, η οποία θα αποτελέσει πυρήνα αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής και πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου".
 
 
 
Ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τον γιατρό Δημήτριο Προμπονά, κληροδότη της έκτασης στον Δήμο, αλλά και να ευχαριστήσει όλους όσους εργάστηκαν συστηματικά, προκειμένου να δημιουργηθεί ο νέος χώρος πρασίνου.

Τα έργα και οι παρεμβάσεις ανάπλασης στο Άλσος Προμπονά ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2009 και περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη φύτευση 5.160 δέντρων και θάμνων, τη δημιουργία φυτικού λαβύρινθου με 1.150 φυτά, την τοποθέτηση ανεμοφρακτών και πολλά άλλα έργα αισθητικής και ουσιαστικής αναβάθμισης δημιουργώντας έναν υπερτοπικό πάρκο.

Καταλήγοντας, ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο, την οποία διανύουμε, στέλνοντας στους δημότες ένα μήνυμα κοινωνικής συνοχής:

"Εκείνο που χρειάζεται είναι να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να κάνουμε καλό στην πόλη μας, καλό στο περιβάλλον μας, καλό ο ένας στον άλλον. Και θέλω μέσα από την καρδιά μου να σας πω το εξής: Έχουμε υποχρέωση ως Δημοτική Αρχή να κρατήσουμε όρθια την κοινωνική συνοχή της πόλης μας τις δύσκολες αυτές ημέρες που περνά γενικότερα ο τόπος μας.

Δουλειά ενός Δημάρχου δεν είναι να πει ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο. Αν έφταιξαν οι τωρινοί ή προηγούμενοι. Δουλειά του Δημάρχου είναι να απαλύνει τον πόνο των δημοτών του. Να κάνει ότι μπορεί για να ξεπεράσουν οι δημότες του αυτή την κρίση με τις δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Γι' αυτό στις 31 Μαΐου, θα παρουσιάσουμε ένα νέο πρόγραμμα προστασίας και κοινωνικής συνοχής, καταρχήν για τους φτωχούς της πόλης μας, ώστε να βιώσουν με τον λιγότερο δυνατό κραδασμό το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα".

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Κηποτεχνίας Γιώργος Ξεπαπαδάκος, μιλώντας για το Άλσος Προμπονά, αφού κάλεσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια να διατηρηθεί ο χώρος καθαρός και ασφαλής, προσέθεσε:

"Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα πρασίνου που έχει πραγματοποιηθεί επί Δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη και που αποδεικνύει έμπρακτα ότι για μας Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης".

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά, με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, υπό την μουσική διεύθυνση του Χρήστου Χαλκιά και την Νάντια Καραγιάννη στο τραγούδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ