Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ογκώδεις διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Αθήνας και έκαναν πορεία προς τη Βουλή στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα Συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό και τα μέτρα της Κυβέρνησης.  "Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάει μακριά έχοντας απέναντι του το λαό", δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έδωσε το παρόν στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ. Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. "Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω... σημασία έχει να μετατραπεί σε ένα ορμητικό χείμαρρο. Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα και τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός στο δρόμο της κοινωνικής ευημερίας", τόνισε η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα  από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ.
Όταν οι διαδηλωτές έφθασαν στη Βουλή αποδοκίμασαν έντονα τους πολιτικούς, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση.
Στη Σταδίου οι διαδηλωτές  του συλλαλητηρίου  των ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ άφησαν λουλούδια έξω από το υποκατάστημα της Μαρφίν, όπου έχασαν τη ζωή τους οι τρεις τραπεζοϋπάλληλοι.
Σε 93 προληπτικές προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία.
Από 80 έως 100% ανέρχεται η συμμετοχή στην απεργία, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής εντοπίζονται στο στενό δημόσιο τομέα, στις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες και στις ΔΕΚΟ. Ωστόσο αρκετά χαμηλά είναι τα ποσοστά στον ιδιωτικό τομέα.


Στις 12:00 ολοκληρώθηκε  το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από την Ομόνοια. Συμβολική κατάληψη στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, αντιδρώντας στα μέτρα της Κυβέρνησης και στο Ασφαλιστικό. Τα μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν την είσοδο του Υπουργείου επί της οδού Πειραιώς, και ανάρτησαν πανό στο κτίριο με κεντρικό σύνθημα: " Απορρίψτε τα μέτρα".
"Με την κατάληψη θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στην εργατική τάξη και την κοινωνία ότι πρέπει να ξεσηκωθεί, διότι τα μέτρα είναι βάρβαρα κι έρχονται κι άλλα πιο επώδυνα. Με savoir vivre δεν γίνεται ταξικός αγώνας" δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος ΠΑΜΕ, Γιάννης Πάσουλας .

Ακόμα μία ημέρα πήγε χαμένη. Δεν είναι σωστό να μην αφήνουν τον Υπουργό να πηγαίνει στο γραφείο του, επειδή νομίζουν ότι δεν νομοθετεί σωστά, τόνισε ο Υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη Βουλή και σχολιάζοντας την κατάληψη του Υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ.

Στον Πειραιά το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση προς τον ΟΛΠ.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
"Οι απεργίες και οι αποκλεισμοί κρουαζιερόπλοιων και ξενοδοχείων εάν -τουλάχιστον- δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις απόδρασης από την κρίση δεν προσφέρουν αλλά, αντίθετα, επιβαρύνουν την κατάσταση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος για Οικουμενική Κυβέρνηση.
Λόγω της γενικής απεργίας, Ηλεκτρικός και τραμ είναι τα μόνα μέσα μεταφοράς που θα εξυπηρετούν τους πολίτες έως τις 16:00. Ακινητοποιημένες έως τα μεσάνυχτα θα παραμείνουν οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω της απεργίας  των ναυτεργατών ενώ προβλήματα προκλήθηκαν το πρωί και σε τρία κρουαζιερόπλοια που δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τον Πειραιά, καθώς απέχουν απ τα καθήκοντά τους και οι χειριστές των ρυμουλκών. Την ίδια ώρα κανονικά πραγματοποιούνται οι πτήσεις. 

Μόνα τα έκτακτα περιστατικά εξυπηρετούν τα νοσοκομεία. Στην απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, ωστόσο κανονικά θα διεξαχθούν το απόγευμα οι εξετάσεις των αποφοίτων στα εσπερινά λύκεια, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.
Επίσης απεργούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ,  δικηγόροι, εφοριακοί, και τραπεζοϋπάλληλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ