Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Απόφαση ανάπτυξης Frontex στον Έβρο

Διευκρινίσεις για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας σχετικά με την ανάπτυξη δύναμης της Frontex στον Εβρο, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κύμα λαθρομεταναστών, έδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ.

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ο Μικέλε Τσερκόνε τόνισε ότι η απόδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα ήταν επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, καθώς πρόκειται για «μια χωρίς προηγούμενο κατάσταση η οποία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες κινδυνεύει να επιδεινωθεί»...
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, τυπικά η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το διευθυντή της Frontex εντός πέντε ημερών από την υποβολή του ελληνικού αιτήματος. Υπογράμμισε δε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια η ανάπτυξη της μονάδας ταχείας επέμβασης της Frontex να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ώστε η απάντηση της ΕΕ να είναι τάχιστη και αποτελεσματική.

Σύμφωνα με τον κ. Τσερκόνε, τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσαφηνιστεί ο αριθμός των συνοριακών φυλάκων που θα αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, το πότε θα αναλάβουν δράση και ποια θα είναι επακριβώς η εντολή τους.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε πάντως ότι θα πρόκειται για πεπειραμένους συνοριακούς φύλακες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι οποίοι θα επιχειρούν υπό την αιγίδα και την ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα συνδιαμορφωθεί από την Ελλάδα και τη Frontex.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, καθώς για την περίοδο 2007-2013 προβλέπεται συνολικά η διάθεση 323 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας αναφορικά με τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος ασύλου. Αναφέρθηκε ακόμη στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των αρμόδιων κοινοτικών και ελληνικών αρχών για τη δημιουργία ενός προγράμματος δράσης στον τομέα αντιμετώπισης της
λαθρομετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων την πρότασή της για συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών, η οποία και συζητείται ώστε να ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο.


Δηλώσεις Χρ. Παπουτσή
Το ενδεχόμενο να δούμε στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Εβρο να περιπολούν Σκανδιναβοί στρατιώτες ή αστυνομικοί και γενικά Ευρωπαίοι αστυνομικοί και στρατιώτες, προκύπτει μέσα από το αίτημα που υπέβαλε επίσημα η Ελλάδα προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για άμεση υποστήριξη στα σύνορα του Εβρου μέσω της διαδικασίας Frontex και το οποίο έγινε δεκτό.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής είχε στείλει επιστολές στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,ζητώντας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης άμεση ανάπτυξη συνοριακών ομάδων ταχείας επέμβασης.
Ο υπουργός αναφέρει στις επιστολές του ότι στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας ασκούνται εξαιρετικές πιέσεις για μαζική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι προσπαθούν μέσω της Ελλάδας να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επισημαίνει επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι καθαρά ευρωπαϊκό και η λύση πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, προσθέτοντας ότι το 88% των συλλήψεων λαθρομεταναστών είναι ελληνική υπόθεση.
Ο κ. Παπουτσής, απαντώντας σήμερα σε σχετικά ερωτήματα, ανέφερε ότι κυρίως οι λαθρομετανάστες είναι η πηγή της έντασης και του προβλήματος στον Αγιο Παντελεήμονα, το οποίο χαρακτήρισε σοβαρότατο, αλλά, όπως είπε, δεν μπορεί να λυθεί μόνο από τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας.
"Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εισροής παράνομων μεταναστών ριζικά", είπε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε ότι στις επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση η Ελλάδα ζητεί συνδρομή σε επιχειρησιακό επίπεδο με φυσικούς και ειδικούς πόρους, δηλαδή έμψυχο υλικό αλλά και τεχνική υποστήριξη.
Στον Πειραιά έχει δημιουργηθεί ένα από τα τρία γραφεία Frontex στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών και στα νησιά του Αιγαίου έχει περιοριστεί αρκετά η εισροή μεταναστών, καθώς εκεί δρα ήδη η Frontex.

Απάντηση Κακλαμάνη

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή σχετικά με την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στον Έβρο, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Χαίρομαι που η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσής αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στο θέμα της παράνομης και αθρόας εισροής μεταναστών στη χώρα μας. Η πρωτοβουλία να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, από τον ελληνικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας σε συνεργασία με την Frontex, είναι σημαντική.

Ήταν δε, ένα από τα θέματα που είχα θέσει υπόψη του στην πρόσφατη συνάντησή μας.

Υπενθυμίζω ότι το είχα θέσει ήδη από το 1994 ως Ευρωβουλευτής, και έκτοτε το επανέφερα σε όλες τις κυβερνήσεις. Ας ελπίσουμε για το καλό όλων μας, ότι η πρωτοβουλία θα έχει αποτέλεσμα μέσα από τη συνέχειά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ