Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Συνεχής η πτώση της κυκλοφορίας των αθηναϊκών πολιτικών εφημερίδων κατά την περίοδο 2006-2009


Η κυκλοφορία των εφημερίδων στο Σύνολο Xώρας
Στον Πίνακα 1 δίνουμε την κυκλοφορία των εφημερίδων στο Σύνολο Χώρας τα έτη 2006-2009. Ο Πίνακας διαιρείται σε δύο μέρη. Στις τέσσερις πρώτες στήλες του πρώτου μέρους του Πίνακα δίνεται η κυκλοφορία των πρωινών, απογευματινών και των κυριακάτικων εφημερίδων και η συνολική κυκλοφορία τους στο Σύνολο Χώρας τα έτη 2006-2009 και στο δεύτερο μέρος οι ποσοστιαίες κατανομές τους. Στην 5η, 6η και 7η στήλη και των δύο μερών του Πίνακα δίνεται η ποσοστιαία μεταβολή της κυκλοφορίας από έτους εις έτος.
Από τις τρεις τελευταίες στήλες του πρώτου μέρους του Πίνακα 1 φαίνεται ότι η μείωση κυκλοφορίας του συνόλου των εφημερίδων συνεχίζεται, αυτό, όμως, δεν ισχύει για τις κυριακάτικες εφημερίδες. Πιο συγκεκριμένα:
Η μείωση από έτους εις έτος ήταν επιταχυνόμενη για τις...
... πρωινές και τις απογευματινές εφημερίδες, αλλά ο ρυθμός μείωσης των πρωινών το 2009 ήταν μεγαλύτερος από εκείνον των απογευματινών. Αντίθετα, στις κυριακάτικες υπάρχει κυμαινόμενη μεταβολή (μετά την αύξηση το 2007 σημειώθηκε μείωση το 2008 και ελαφρά ανάκαμψη το 2009).

Αποτέλεσμα των διαφορετικών τάσεων ανάμεσα στις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες από τη μια μεριά και τις κυριακάτικες από την άλλη, ήταν η κυκλοφορία του συνόλου των εφημερίδων να παρουσιάζει κυμαινόμενη μείωση (μεγαλύτερη το 2008 από το 2007 και ελαφρά μικρότερη το 2009).
Εξαιτίας των διαφορετικών ρυθμών μεταβολής της κυκλοφορίας τους, η κατανομή των εφημερίδων άλλαξε. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό συμμετοχής στη συνολική κυκλοφορία των εφημερίδων:
• Των πρωινών και απογευματινών εφημερίδων μειώθηκε το 2007, αυξήθηκε το 2008, για να μειωθεί και πάλι και να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδά της την τετραετία 2006-2009. Αντίθετα,
• Των κυριακάτικων εφημερίδων αυξήθηκε το 2007, μειώθηκε το 2008, για να αυξηθεί το 2009 και να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της την τετραετία 2006-2009.
ΙΙ. Η κυκλοφορία των εφημερίδων σε Aθήνα-Πειραιά και στην Eπαρχία

Στον Πίνακα 2 δίνουμε την κυκλοφορία των εφημερίδων στην Αθήνα-Πειραιά και στην Επαρχία τα έτη 2006-2009. Ο Πίνακας διαιρείται τρία μέρη. Στις τέσσερις πρώτες στήλες του πρώτου μέρους δίνεται η κυκλοφορία των πρωινών, απογευματινών και των κυριακάτικων εφημερίδων και η συνολική κυκλοφορία τους στην Αθήνα-Πειραιά τα έτη 2006-2009 και του δεύτερου μέρους στην Επαρχία. Στις τρεις πρώτες στήλες του τρίτου μέρους δίνεται το ποσοστό συμμετοχής στης Επαρχίας στην κυκλοφορία στο Σύνολο Χώρας των πρωινών, απογευματινών, κυριακάτικων και του συνόλου των εφημερίδων. Στην 5η, 6η και 7η στήλη και των τριών μερών του Πίνακα δίνεται η ποσοστιαία μεταβολή της κυκλοφορίας από έτους εις έτος.
Από τις τρεις τελευταίες στήλες των δύο πρώτων μερών του Πίνακα φαίνεται ότι οι μεταβολές που σημειώθηκαν τόσο στην Αθήνα-Πειραιά όσο και στην Επαρχία είναι παρόμοιες ως προς τα πρόσημα. Υπάρχουν, όμως, διαφορές στο μέγεθος των μειώσεων στην κυκλοφορία των πρωινών και απογευματινών και των αυξομειώσεων των κυριακάτικων εφημερίδων.

Πιο συγκεκριμένα:
• Η μείωση στις πρωινές το 2007 ήταν μικρότερη στην Επαρχία απ’ ό,τι στην Αθήνα-Πειραιά, ενώ η μείωση το 2008 και 2009 ήταν μεγαλύτερη.
• Η μείωση στις απογευματινές στην Επαρχία ήταν μικρότερη απ’ ό,τι στην Αθήνα Πειραιά όλα τα έτη.
• Η αύξηση το 2007 και το 2009 και η μείωση το 2008 στις κυριακάτικες ήταν μεγαλύτερες στην Επαρχία απ’ ό,τι στην Αθήνα Πειραιά
• Η μείωση στη συνολική κυκλοφορία των εφημερίδων στην Επαρχία ήταν μικρότερη απ’ ό,τι στην Αθήνα-Πειραιά το 2007 και το 2009 και μεγαλύτερη το 2008, με αποτέλεσμα:
Η ποσοστιαία συμμετοχή της Επαρχίας στην κυκλοφορία:
• Των πρωινών εφημερίδων να παρουσιάσει διακυμάνσεις και να φτάσει στο κατώτερο επίπεδό της την περίοδο 2006-2009. Oπως σημειώσαμε στο περυσινό άρθρο μας, η χαμηλή συμμετοχή της Επαρχίας στη συνολική κυκλοφορία των πρωινών εφημερίδων οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτές κυκλοφορούν μαζί με τις απογευματινές.
• Των απογευματινών εφημερίδων να παρουσιάσει συνεχή αύξηση και να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της την περίοδο 2009.
• Των κυριακάτικων εφημερίδων και του συνόλου των εφημερίδων να παρουσιάσει διακυμάνσεις και να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της το 2009.

Η συνεχιζόμενη μείωση της συνολικής κυκλοφορίας, παρά τις πολλές και ποικίλες προσφορές πολλών εφημερίδων, οφείλεται, φυσικά, στον ρόλο που παίζουν η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο στην ενημέρωση του κοινού. Οφείλεται, όμως, και σε πολλούς άλλους παράγοντες. Eνας από αυτούς, που ασφαλώς έπαιξε ρόλο το 2009, είναι η ύφεση που προκάλεσε η διεθνής οικονομική κρίση στην ελληνική οικονομία. Δυστυχώς, η αναμενόμενη επιδείνωση της ύφεσης το 2010 και ειδικότερα η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων που προκάλεσαν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού είναι πολύ πιθανό να συμβάλουν στη συνέχιση της πτωτικής τάσης της κυκλοφορίας των εφημερίδων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Tου Μανόλη Γ. Δρεττάκη


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ