Δευτέρα 12 Απριλίου 2010
Με το βλέμμα στα spreads η Αθήνα, μετά την απόφαση του Eurogroup
στις
1:02 μ.μ.
Στα spreads των ελληνικών ομολόγων επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, μετά την απόφαση των κρατών - μελών της Ευρωζώνης να στηρίξουν την Ελλάδα με δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ...
Αν και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί, υπολογίζεται πως θα ανέλθει σε 10 - 15 δισ. ευρώ, ήτοι συνολικά η χώρα μας θα έχει εφέτος πρόσβαση σε 45 δισ. ευρώ...
Το κόστος των δανείων από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα είναι περίπου 4,85% - 5% σε σταθερό επιτόκιο για δάνειο τριετούς διάρκειας και περίπου 3,85% - 4% σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Το επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ θα ανέλθη περίπου σε 2,84% - 3%. Αυτό συνεπάγεται πως τα spreads των ελληνικών ομολόγων στη τριετία κανονικά θα πρέπει να υποχωρήσουν τουλάχιστον στις 270 μονάδες βάσης, συμπαρασύροντας καθοδικά και τις υπόλοιπες διάρκειες.
Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που έχει προεξοφληθεί ότι η χώρα μας θα λάβει από το μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης δάνεια με επιτόκιο που θα κυμαίνεται από 2,84% έως 5%, η διαφορά απόδοσης επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων ομολόγων αναφοράς δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα επίπεδα αυτά.
Χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί αναλυτές αναμένουν σημαντική αποκλιμάκωση των spreads, τονίζοντας πως ειδικά στη δεκαετία θα υποχωρήσουν αισθητά χαμηλότερα των 330 μονάδων.
Όπως τονίζουν, σημαντική αποκλιμάκωση αναμένεται και στο ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου πτώχευσης της χώρας. Το ελληνικό Credit Default Swap (CDS) αναμένεται να σημειώσει ραγδαία πτώση, καθώς το στοίχημα επάνω στο οποίο βασίζεται, δηλαδή ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας ουσιαστικά με την απόφαση των κρατών μελών της Ευρωζώνης παύει να υφίσταται.
Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως η μείωση των spreads δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και τονίζουν πως για τη κυβέρνηση σημασία έχει η μείωση των επιτοκίων τη κατάλληλη στιγμή, ήτοι όταν το Δημόσιο θα βγει να δανειστεί (τέλη Απριλίου).
tanea
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου