Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Τεχνοχώρος Αθηνά

Το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ζωγράφου, καινοτομεί δημιουργώντας για πρώτη φορά στην Αθήνα, έναν επαγγελματικό χώρο τέχνης, τον Τεχνοχώρο ΑΘΗΝΑ, στον οποίο θα κυριαρχήσουν οι θεατρικές εκδηλώσεις. Για τη φετινή θεατρική σεζόν παρουσιάζει το έργο «Η Όπερα του Ζητιάνου» του Τζων Γκέι σε συμπαραγωγή με την ομάδα ANIMA. Ο Δήμος Ζωγράφου εδώ και είκοσι χρόνια, διοργανώνει το ευρέως γνωστό φεστιβάλ ερασιτεχνικών θεατρικών αγώνων και παράλληλα διατηρεί τα τελευταία δέκα χρόνια και θεατρικό εργαστήρι πειραματικού θεάτρου, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδος Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη. Έτσι η μετάβαση στον επαγγελματικό θεατρικό στίβο υπήρξε αναπόφευκτη. Η συγκέντρωση τόσο σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου σε αυτή την παραγωγή είναι μια ευτυχής συγκυρία...


«Η Όπερα του Ζητιάνου» του Τζων Γκέι, γραμμένη το 1728, αποτέλεσε ένα κείμενο σταθμό για την εποχή του και πηγή έμπνευσης για τον Μπέρτολντ Μπρέχτ ώστε να γράψει την πασίγνωστη «Όπερα της Πεντάρας». Η «Όπερα του Ζητιάνου» ανήκει στο είδος της ballad opera, δηλαδή του σατιρικού μουσικού θεάτρου και είναι ένα έργο αιρετικό. Γράφτηκε για να καυτηριάσει τα ήθη -πολιτικά, κοινωνικά αλλά και μουσικά-της Αγγλίας, των αρχών του 18ου αιώνα. Σε μια εποχή όπου στην όπερα βασίλευαν οι ήρωες, οι ημίθεοι και νύμφες, ο John Gay, δημιουργός της Όπερας του Ζητιάνου παρουσίασε επί σκηνής, ως ήρωες του έργου, πόρνες, μαστροπούς, κλεπταποδόχους, παραχαράκτες, μαχαιροβγάλτες, καταδότες κ.ο.κ. Κι αυτό το "πείραμα" είχε τεράστια επιτυχία. Λέγεται πως το θέατρο του Χαίντελ, που ήταν τότε στις δόξες του στο Λονδίνο, έκλεισε μπρος στην κοσμοσυρροή που κατέκλυζε κάθε βράδυ το θέατρο "Λίνκολιν Ιν Φίλτς" όπου παιζόταν η "Όπερα". Στην Ελλάδα έχει ανέβει μόνο δύο φορές, τη μια από το Ελεύθερο θέατρο το 1970 και μία ως όπερα από τη Λυρική σκηνή.
Μολονότι το έργο είναι σάτιρα των ηθών των κατώτερων κυρίως τάξεων, που αποτελούνταν από όλα τα είδη κλεφτών, από απατεώνες, από πόρνες, ωστόσο ασκεί κριτική και σε άλλες κοινωνικές τάξεις, των σημερινών θα λέγαμε ‘τραπεζιτών’ και αρχηγών της αστυνομίας αλλά και σε ολόκληρο το οικονομικό και πολιτικό σύστημα που παρουσιάζεται ολοκληρωτικά διεφθαρμένο.
Ωστόσο αν και το στοιχείο της διαφθοράς είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, παράλληλα φωτίζεται η έλλειψη παντελούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ίδια τα μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσα σε μέχρι πρότινος στενούς συνεργάτες, ανάμεσα σε φίλους, ανάμεσα στον πολίτη και την άρχουσα τάξη. Ένα αίσθημα έντονης προδοσίας και ηθικής διαφθοράς κυριαρχεί στο έργο, δείχνοντας με γκροτέσκ τρόπο την πλευρά του ανθρώπου που κάτω από δεδομένες συνθήκες μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία θηρίων.
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα στις 21:00, Κυριακή στις 20:00
Από Παρασκευή 16 Απριλίου έως Δευτέρα 31 Μαΐου
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 12 € & Φοιτητικό 8 €
Ειδικές τιμές για οικογένειες
Τεχνοχώρος Αθηνά
Αβύδου 93, Άνω Ιλίσια, πλησίον Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ