Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ζητούν σκληρότερα μέτρα για την οικονομία

"Σάρκα και οστά" παίρνουν τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ πριν ακόμα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ αναφέρει ότι το μικτό κλιμάκιο Ευρωπαίων και ΔΝΤ ζήτησε την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση του κατώτατου μισθού και αλλαγές στο καθεστώς απολύσεων. Ο ίδιος πάντως τα χαρακτηρίζει απολύτως καταστροφική επιλογή για τους ανθρώπους, την αγορά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ έδωσε το "πράσινο φως" για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, παράλληλα με τους σκληρούς όρους, ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να εκφράζει ενστάσεις.
Την ίδια ώρα σε νέα υψηλά ιστορικά ρεκόρ διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς η αγορά αμφισβητεί πλέον την λειτουργικότητα του μηχανισμού βοήθειας. Αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο το πακέτο των 45 δισ. ευρώ που έχει αποφασιστεί για φέτος είναι επαρκές και εγείρουν ερωτηματικά για το πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί η Ελλάδα το 2011...

Συνακόλουθα επαναφέρουν το σενάριο της χρεωκοπίας και της αναδιάρθρωσης του Χρέους στην περίπτωση που τα παραπάνω ερωτήματα δεν απαντηθούν πειστικά σε εύλογο χρόνο. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 9,37% και το περιθώριο (spread) στο 6,34% (634 μ.β). Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έχει φθάσειι το 12,46% και του 5ετούς στο 10,8%.
Ενώ ο γενικός δείκτης τιμών στο Χ.Α.Α υποχωρεί κάτω και από τα επίπεδα των 1.800 μονάδων, καταγράφοντας νέα χαμηλά έτους, στις 1.794,19 μονάδες με απώλειες σε ποσοστό 3,43%.
Τις αντιδράσεις των συνδικάτων προκαλούν τα επώδυνα μέτρα σε ασφαλιστικό, συντάξεις και εργασιακές σχέσεις, που φέρνει η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Σε εξέλιξη συμβολική κατάληψη του γραφείου του υπουργού εργασίας από στελέχη του ΠΑΜΕ. Εν τω μεταξύ, στις 2.30 μετά το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας συναντάται με τη ΓΣΕΕ, με αντικείμενο το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Συστράτευση του λαού με το ΚΚΕ για να αποκρουστούν τα σκληρά μέτρα της Κυβέρνησης, ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα, και χαρακτήρισε επίκαιρη όσο ποτέ την πρόταση του κόμματος για λαική εξουσία και οικονομία.
"Δεν υπάρχει περίπτωση να μη λειτουργήσει ο μηχανισμός" δήλωσε ο  Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου, από την Ουάσιγκτον, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ και σειρά ξένων ομολόγων του.

Όσοι στοιχηματίζουν στην πτώχευση της Ελλάδας θα χάσουν τα χρήματά τους, καθώς ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί εγκαίρως, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ανέφερε ότι το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ θα έχει τριετή διάρκεια και θα συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις, ιδίως φορολογικές. Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν άρχισαν από το μηδέν, επικαλούμενος τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση και τα οποία, όπως είπε, είναι συμβατά με το τριετές πρόγραμμα και έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν αποτελέσματα.

Ο υπουργός οικονομικών ρωτήθηκε τόσο για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη όσο και για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, διαψεύδοντας κατηγορηματικά και τα δύο .

"Είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις έγκαιρα, για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας", τόνισε, σε γραπτή δήλωσή του, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, αναγνωρίζοντας όπως είπε τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός".
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τη σημερινή κρίση και ότι η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ θα διαφυλαχθεί.

"Η εντύπωσή μου είναι ότι, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματά μας απέχουν πολύ από το να έχουν τελειώσει, είμαι πεπεισμένος ότι θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον φοιτητών του πανεπιστημίου του Κόμπε, στην Ιαπωνία.
"Το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουμε τις προσεχείς ημέρες εάν είναι κατάλληλη στιγμή να αποκαλυφθεί το ύψος της συνολικής βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα για τρία χρόνια", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγκάντο.

"Η απάντησή μας δεν έχει δοθεί ακόμη: μπορεί να είναι είτε θετική είτε αρνητική" διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποδεικνύοντας ότι η στάση του Βερολίνου θα κριθεί από το κατά πόσον η Ελλάδα θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια την δραστική περιστολή δαπανών. Η Γερμανία «δεν είναι έτοιμη να δώσει λευκή επιταγή στην Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε.
Η γερμανική αντίδραση στη χορήγηση έκτακτων δανείων στην Ελλάδα είναι "πολύ ανησυχητική" και ίσως να πρέπει να πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για να ξεπεραστεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι.
Την ίδια ώρα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι η απόφαση για παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας είναι ένα κοκτέιλ επιείκειας και μεγάλης αυστηρότητας. Προανήγγειλε άμεση διακοπή της βοήθειας εάν δεν τηρηθούν οι αυστηροί όροι.

Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, δήλωσε ο επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς για τη στάση των αγορών, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Το σκληρό και αυστηρό πλαίσιο θα αποτελέσει το σημαντικό σινιάλο που θα δώσουμε στις αγορές». Αυτές πάντως εξακολουθούν να είναι δύσπιστες, εν αναμονή διευκρινίσεων για τον χρόνο και τους όρους εκταμίευσης της βοήθειας.

Οι συντάξεις, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι τα τρία βασικά ζητήματα που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για τα οποία δεν υπήρξε συμφωνία στις επαφές του κλιμακίου στην Αθήνα. Ο υπουργός Εργασίας αρχίζει από τη Δευτέρα σειρά επαφών με τους κοινωνικούς ετέρους αρχής γενομένης με τη ΓΣΕΕ.

Εν τω μεταξύ, στις 15 Μαΐου αναμένεται η κοινή έκθεση ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ για μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουμε. Στις 17 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup για να δώσει και επισήμως το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Έως τις 19 Μαΐου χρειαζόμαστε περίπου 8,5 δισ, για λήγοντα ομόλογα.

Το μικτό κλιμάκιο Ευρωπαίων και ΔΝΤ θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, καθώς είναι δηλωμένη η προσπάθεια για ευρύτερη συναίνεση, αλλά και με την υπουργό υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για το κρίσιμο θέμα των χρεών των νοσοκομείων.

Έν τω μεταξύ, με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών του δημοσίου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι σύσκεψη  στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου και του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη.

"Πρέπει να αλλάξουμε. Η χώρα να γυρίσει ακριβώς ανάποδα απ' ότι είναι. Αν δεν καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα, τότε η χώρα θα πτωχεύσει με πάταγο. Ή τα φτιάχνουμε απ ΄την αρχή σωστά και όπως πρέπει και αφού καταλάβουμε τι συνέβη ή αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες", ανέφερε στον Α984, ο Γιώργος Φλωρίδης.  
Νέο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη στις 18.30 το απόγευμα, στα Προπύλαια, ενώ στάση εργασίας, την ίδια μέρα, από τις 11:00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Απεργίες και συλλαλητήρια από 1ης Μαΐου αποφάσισε το ΠΑΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ