Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

«Σφαγή» η δολοφονική επίθεση του Ισραήλ

Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων που προκάλεσε η αιματηρή επίθεση του Ισραήλ -σε διεθνή ύδατα - κατά νηοπομπής, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας ανακοίνωσε πως αύριο Τρίτη αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα μας τα πρώτα άτομα που μετείχαν στην αποστολή. Αυτή την ώρα συγκαλείται εκτάκτως, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Τουρκίας, στον απόηχο της πολύνεκρης επιδρομής που πραγματοποίησαν τα ξημερώματα εντός των διεθνών υδάτων ισραηλινοί κομμάντος εναντίον των έξι πλοίων του στολίσκου που μετέφερε περίπου 600 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας  προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. «Σοκαρισμένος» από τις αναφορές για νεκρούς και τραυματίες δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν και ζήτησε ενδελεχή έρευνα. Διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ζητούν επίσης Ελβετία και Γερμανία ενώ κυρώσεις κατά του Ισραήλ προτείνει ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το μεσανατολικό, Ρίτσαρντ Φαλκ. Το Ισραήλ κατηγόρησαν ΕΕ, ΟΗΕ, Αραβικός Σύνδεσμος και Βατικανό, για δυσανάλογη χρήση βίας, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση. 

Ισραηλινό κανάλι τηλεόρασης μείωσε στους τουλάχιστον δέκα νεκρούς τον απολογισμό του για την επίθεση που έγινε την Δευτέρα από ισραηλινούς κομάντος κατά διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν προς τη Γάζα. Το ιδιωτικό κανάλι είχε προηγουμένως αναφερθεί σε 19 νεκρούς και 36 τραυματίες.

Σύγχυση πάντως εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με τον απολογισμό των νεκρών και των τραυματιών από τη βίαιη επίθεση στο τουρκικό πλοίο "Mavi Marmara". Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περισσότεροι από δέκα επιβάτες σκοτώθηκαν και επτά έως δέκα στρατιώτες τραυματίστηκαν, δύο από αυτούς σοβαρά.

Μια τουρκική ΜΚΟ στη Γάζα, που συμμετείχε στη νηοπομπή, μίλησε για τουλάχιστον 15 νεκρούς, ως επί το πλείστον Τούρκους. Όπως ανακοινώθηκε από το Ισραήλ οι τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομεία του Ασκαλόν και της Χάιφα και τα πλοία οδηγούνται στο λιμάνι Ασντότ. Τη διεξαγωγή έρευνας για τα θύματα ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται και κάποιοι από τους Έλληνες, ακτιβιστές, δημοσιογράφους ή μέλη πληρώματος, που επέβαιναν στα ελληνικά σκάφη “Ελεύθερη Μεσόγειος” και “Σφενδόνη”, στο οποίο επίσης ερρίφθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινά πυρά, καθώς και στο τουρκικό Μαβί Μαρμαρά, που φέρεται να υπήρξε το επίκεντρο των σφοδρότερων συγκρούσεων.
Δύο βούλγαροι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν σε ένα από τα πλοιάρια που επιχείρησαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αλλά χτυπήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, είναι σώοι και αβλαβείς , ανακοινώθηκε από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Οι δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου bTV, Σβιετοσλάβ Ιβάνοφ και Βαλεντίν Βασίλιεφ, είναι σώοι και υγιείς και αποβιβάστηκαν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντοντ", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά της η βουλγάρα επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που το διάστημα αυτο βρίσκεται στην πατρίδα της, καταδίκασε την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων που προκάλεσαν πολλούς θανάτους και ακόμα περισσότερους τραυματισμούς μεταξύ των ακτιβιστών.

"Επιμένουμε προς το Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων για ανθρωπιστικούς λόγους ή για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και να τους βοηθά να φτάνουν στον προορισμό τους", αναφέρει η κ. Γκεοργκίεβα σε δήλωσή της που μεταδόθηκε από το βουλγαρικό πρακτορείο ΒΤΑ. Τέλος, ο βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών Κονσταντίν Ντιμιτρόφ ζήτησε από τον ισραηλινό πρέσβη στη Σόφια να διεξαχθεί σε βάθος έρευνα για τις σνυθήκες αυτού του τραγικού γεγονότος. Σε δηλώσεις καταδίκης της ισραηλινής ενέργειας προβαίνουν ηγέτες από όλο τον κόσμο, ενώ ο Μαμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στις ισραηλινές πόλεις όπου κυρίως κατοικεί η αραβική μειονότητα, η οποία προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση αύριο γενικής απεργίας.
Καταδικάζει την επίθεση ο πρωθυπουργός
"Καταδικαστέα και απαράδεκτα" χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου τα όσα προκάλεσε η στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ κατά των πλοίων των ακτιβιστών που είχαν προορισμό τη Γάζα, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. "Τα σημερινά τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν τη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ κατά στολίσκου πλοίων ακτιβιστών με κατεύθυνση τη Γάζα, είναι καταδικαστέα και απαράδεκτα. Η βία που ασκήθηκε κατά τη σημερινή επιχείρηση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά της διεθνούς αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Είχε τραγικά αποτελέσματα που μας προκαλούν βαθύτατη θλίψη. Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια", αναφέρει στην δήλωσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπληρώνει:

"Ευτυχώς, μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών δεν υπάρχουν Έλληνες. Αναμένουμε από το Ισραήλ να εξασφαλίσει τον άμεσο επαναπατρισμό τους. Η ασφάλεια του Ισραήλ και όλης της περιοχής, όπως και η αναζήτηση λύσης στα προβλήματα της περιοχής, εξυπηρετείται μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων και της συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".
Ισραήλ: Δεν υπήρχαν Κύπριοι πολίτες
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Κύπριους πολίτες, οι οποίοι να επέβαιναν στα πλοία με τους ακτιβιστές ή που να βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό προκύπτει, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κυπριακό ΥΠΕΞ, ύστερα από επίσημη ενημέρωση που ζήτησε ο πρέσβης της Κύπρου στο Τελ Αβίβ. Η Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου, προστίθεται στην ανακοίνωση, κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία, από τον οποίο ζητήθηκε επίσημη ενημέρωση σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνεται, επαναλαμβάνει τη θέση για άμεση, συνεχή και άνευ όρων πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, εμπορικών προϊόντων και ατόμων από και προς τη Γάζα.
Μέτρα ασφαλείας της Κυπριακής Αστυνομίας
Επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας λαμβάνει η Κυπριακή Αστυνομία για προστασία των ισραηλινών συμφερόντων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε ότι ο αρχηγός της έχει δώσει σαφείς οδηγίες να υπάρχει ετοιμότητα και επαγρύπνηση από πλευράς των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ώστε να προστατευθούν τα ισραηλινά συμφέροντα στο έδαφος της Δημοκρατίας εάν και εφόσον εκδηλωθεί οποιαδήποτε πράξη εναντίον αυτών των συμφερόντων».

Προληπτικά, όπως είπε ο κ. Κατσουνωτός, έχει λειτουργήσει το γραφείο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεων στη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), «και βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών, εάν και εφόσον μας δοθούν οδηγίες να προβούμε προς συγκεκριμένες ενέργειες».

Στο παρόν στάδιο, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εκδήλωση οποιωνδήποτε ενεργειών και έτσι τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί από πλευράς Αστυνομίας παραμένουν μόνο στο επίπεδο πρόληψης. Ερωτηθείς σχετικά με τις εκδηλώσεις καταδίκης που έχουν προγραμματιστεί, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αστυνομίας προγραμματίζονται δύο διαφορετικές εκδηλώσεις: «Η Αστυνομία παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις, εμείς θα διασφαλίσουμε ότι οι όποιες εκδηλώσεις θα έχουν ειρηνικό χαρακτήρα και δεν θα προβούν σε ενέργειες που θα εκφεύγουν της νομιμότητας», συμπλήρωσε.
 
Διακόπτει το ταξίδι στην Αμερική ο Ερντογάν

Ξεχειλίζει η οργή στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν διακόπτει το ταξίδι του στη Λατινική Αμερική ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς άφησε ανοικτό έως και το ενδεχόμενο στρατιωτικών μέτρων. Ήδη ακυρώθηκαν 3 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας-Ισραήλ.
Λόγο για "κρατική τρομοκρατία" έκανε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο στη Χιλή και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα θέσει το όλο θέμα της ισραηλινής επίθεσης και στο ΝΑΤΟ. "Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση στα διεθνή ύδατα και με τρόπο που ποδοπατήθηκε το διεθνές δίκαιο και δολοφονήθηκαν πολλοί άοπλοι", είπε ο κ. Ερντογάν και επεσήμανε ότι η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και ως προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε έκκληση για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι "πρόκειται για γεγονός που συνέβη σε διεθνή ύδατα και ως εκ τούτου θα το θέσουμε και στο ΝΑΤΟ. Ήδη ενημερώνεται σχετικά το Γενικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ". Ο κ. Ερντογάν είπε ότι τα πλοία ήταν φορτωμένα με υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας και αναφερόμενος στα όσα δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι περί ύπαρξης όπλων, είπε ότι "είναι ψέμα".

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το φορτίο των πλοίων είχε ελεγχθεί προτού αυτά ξεκινήσουν από την Κωνσταντινούπολη και τόνισε ότι "κατά την επίθεση, τα πλοία είχαν υψώσει λευκή σημαία". Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "δεν θα κινηθούμε με βάση τα συναισθήματά μας, αλλά δεν μπορεί στο σημείο αυτό να νοηθεί ανθρωπισμός, δίχως συναίσθημα. Απλώς θα διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας".

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ερντογάν είπε ότι "έχουν αιχμαλωτιστεί πλοία μας μαζί με το πλήρωμα και την ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν και αυτή τη στιγμή προέχει η άμεση επιστροφή τους". Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέκρελ, ο κ. Ερντογάν είπε ότι "έχει σημασία η στάση της ΕΕ στο θέμα του Ισραήλ, το οποίο δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις εκατοντάδες αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ".
Ακυρώθηκε η συνάντηση Νετανιάχου-Ομπάμα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε τα σχέδιά του να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον και θα διακόψει το ταξίδι του στον Καναδά για να επιστρέψει στο Ισραήλ, αναφέρεται σε επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση, μετά τη φονική ισραηλινή επιδρομή στο διεθνή στολίσκο που κατευθυνόταν προς τη Γάζα. "Ο Νετανιάχου αποφάσισε να διακόψει την επίσκεψή του στον Καναδά και να επιστρέψει στο Ισραήλ νωρίς", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Νετανιάχου βρισκόταν στον Καναδά από την Παρασκευή για συνομιλίες με στελέχη της καναδικής κυβέρνησης και αύριο θα είχε συνάντηση στο Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Ομπάμα.
Προτροπή Ομπάμα σε Νετανιάχου
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα τη μεγάλη λύπη του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη διάρκεια της ισραηλινής αιματηρής επιδρομής κατά του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας. Επίσης τον προέτρεψε να συλλέξει όλες τις πληροφορίες για τα όσα συνέβησαν το συντομότερο δυνατόν, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Νετανιάχου ανέφερε επίσης ότι κατανοεί την απόφασή του να ακυρώσει την προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο και να επιστρέψει στο Ισραήλ. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θα υπάρξει "με την πρώτη ευκαιρία" μια συνάντησή τους .

"Ο πρόεδρος εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο σημερινό αιματηρό επεισόδιο και παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για την τύχη των τραυματιών. Παράλληλα ο πρόεδρος δήλωσε τη μεγάλη σημασία που έχει να ενημερωθεί πλήρως για όλα τα γεγονότα και τις ακριβείς συνθήκες της σημερινής τραγωδίας το συντομότερο δυνατόν", προστίθεται από το Λευκό Οίκο.
Νετανιάχου: "Λυπούμαστε για την απώλεια"
Τη λύπη του εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για το θάνατο των ξένων ακτιβιστών μετά από την επιδρομή ισραηλινών στρατιωτών στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ τόνισε ότι ο αποκλεισμός της περιοχής θα συνεχιστεί.
"Δυστυχώς σε αυτήν την ανταλλαγή πυρών τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Λυπούμαστε για αυτήν την απώλεια ανθρώπινων ζωών", δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια επίσκεψης του στον Καναδά.
Σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες "αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους".
Ισραήλ: Έχουμε δικαίωμα επίθεσης
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε κάθε σκάφος το οποίο προσπαθεί να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας. "Κάθε σκάφος που παραβιάζει ή προσπαθεί να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό μπορεί να καταληφθεί ή ακόμη και να δεχθεί επίθεση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", ανέφερε ο Ααρόν Λέσνο Γιαρ, μιλώντας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

"Οι ισραηλινοί πολίτες έχουν στο παρελθόν δεχθεί επίθεση από όπλα τα οποία εισήχθησαν λαθραίως στην Γάζα μέσω της θάλασσας", πρόσθεσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ, καλώντας τα υπόλοιπα μέλη να "μην βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα" μέχρι να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση.

"Το Ισραήλ λυπάται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά ολόκληρη η ευθύνη είναι αυτών που σχεδίασαν αυτήν την βίαιη πρόκληση" σημείωσε ο πρεσβευτής, κατηγορώντας τους διοργανωτές της αποστολής.
Ανακοίνωση Ισραηλινής Πρεσβείας
Σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα υποστηρίζει ότι σοβαρή εμπλοκή υπήρξε μόνο σε ένα τουρκικό πλοίο, όπου ακτιβιστές επιτέθηκαν με λοστούς, μαχαίρια και όπλα εναντίον των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ανησυχεί η Μέρκελ
"Τη βαθιά ανησυχία της" εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος ,Άγκελα Μέρκελ, για την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον στολίσκο των πλοίων που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας ,σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και του Ισραήλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Αμπάς: "Σφαγή και τριήμερο πένθος"
“Σφαγή” χαρακτήρισε τη δολοφονική επίθεση ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Επίσης, η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Αραβικού Συνδέσμου.
Φαλκ: "Στην δικαιοσύνη οι δολοφόνοι" 
Ο κ. Ρίτσαρντ Φαλκ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά εδάφη, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να παραπέμψει στη δικαιοσύνη "τους δολοφόνους άοπλων αμάχων", σχετικά με την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στα πλοία που μετέφεραν στη Λωρίδα της Γάζας μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η έκκλησή του αφορά "τόσο την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, που έδωσε τις εντολές για την επιχείρηση, όσο και στη στρατιωτική ηγεσία", που υλοποίησε την επιχείρηση. "Ένοχο είναι το Ισραήλ, για τη χρήση θανατηφόρων όπλων εναντίον άοπλων αμάχων", επισήμανε ο κ. Φαλκ, "αμάχων που βρίσκονταν σε διεθνή χωρικά ύδατα και, ως εκ τούτου, απολάμβαναν του δικαιώματος της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας". Τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό των παραλίων της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Φαλκ χαρακτήρισε "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας". Ζήτησε, "ως ηθική και πολιτική επιταγή", πολύ σκληρές κυρώσεις κατά του Ισραήλ, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.
 
Συγκλονισμένος ο Μπαν Κι-Μουν
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε συγκλονισμένος από τη σοβαρότητα του συμβάντος στην ανθρωπιστική νηοπομπή, καταδίκασε τον θάνατο ακτιβιστών και δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διεξαχθεί πλήρης έρευνα. "Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών της αιματοχυσίας. Πιστεύω ότι το Ισραήλ οφείλει να δώσει επειγόντως πλήρεις εξηγήσεις", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας Καμπάλα, όπου συμμετέχει σε διεθνή διάσκεψη για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Αχμαντινετζάντ: "Απάνθρωπη επίθεση"
Απάνθρωπη χαρακτήρισε την επίθεση ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες καταδεικνύουν το τέλος ενός ειδεχθούς και ψεύτικου καθεστώτος και ωθούν όλο και περισσότερο προς το τέλος της ύπαρξής του”.
Για “επικίνδυνη κίνηση τρέλας, που θα βάλει φωτιά στην περιοχή”, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αναφερόμενος στην επίθεση.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξέσπασαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη, το Ισραήλ, ζήτησε από τους υπηκόους τους, που διαμένουν στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Προηγήθηκε σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ζητεί το Ισραήλ να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.
Στη Νέα Υόρκη ο Νταβούτογλου
Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από τη Βραζιλία όπου βρισκόταν, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουρκικό αίτημα περί έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Νταβούτογλου επρόκειτο να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική ηγεσία. Αντ’ αυτού πηγαίνει στη Νέα Υόρκη. Διακόπτοντας την επίσκεψή του στη Χιλή, επιστρέφει σήμερα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την επίθεση καταδίκασε η Σλοβενία
Η Σλοβενία καταδίκασε την επίθεση που έγινε από ισραηλινούς κομάντος κατά διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν προς τη Γάζα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Σλοβενία καταδικάζει τον θάνατο πολιτών στην στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Σλοβενία ζητάει επίσης άμεση, αμερόληπτη έρευνα για το συμβάν σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο «στολίσκος της Ελευθερίας», μετέφερε περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.
Καταδικάζουν τα Σκόπια
«Καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι τα ανοιχτά προβλήματα και οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται με τον διάλογο και με ειρηνικά μέσα και όχι με όπλα και με θύματα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου των Σκοπίων, στην οποία διατυπώνεται έκκληση «για διεξοδική έρευνα σχετικά με τους λόγους και τις καταστάσεις, που οδήγησαν στην τραγική αυτή κατάληξη».
Καταδικάζει την επίθεση ο Δήμος Αθηναίων  
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε σήμερα Δευτέρα, κατά πλειοψηφία, πρόταση ψηφίσματος, με την οποία καταδικάζει την επίθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ κατά των πλοίων του «Στόλου της Ελευθερίας».
Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει στη διεθνή κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, ενώνει τη φωνή του με όλους εκείνους και εκείνες που απαιτούν τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και υποστηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν ανεξάρτητο κράτος και να ζουν όπως όλοι οι πολίτες του κόσμου.
Παράλληλα καλεί τον ΟΗΕ και την Ελληνική κυβέρνηση να παρέμβουν άμεσα για την προστασία της ζωής των μελών της ανθρωπιστικής αποστολής που απειλούνται και την άμεση απελευθέρωσή τους.
Προστασία στους Έλληνες πολίτες
Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, την εξασφάλιση της προστασίας των Ελλήνων πολιτών που συμμετέχουν στην αποστολή, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα Αλί Γιαχία.
Εν τω μεταξύ, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διέκοψε σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ελληνο-ισραηλινή άσκηση “Μίνωας 2010”, η οποία θα ολοκληρωνόταν στις 3 Ιουνίου, ενώ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο άφιξη στην Αθήνα του Ισραηλινού αρχηγού ΓΕΑ.
“Δεν υπάρχουν διασταυρωμένες πληροφορίες αναφορικά με Έλληνες τραυματίες, καθώς το Ισραήλ δεν έχει δώσει επίσημη αναλυτική ενημέρωση”, δήλωσε στον Αθήνα 984 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
Επίσης, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210 36 81 730
Αντιδράσεις κομμάτων
Την ανησυχία της για τα όσα συνέβησαν στη Γάζα, εξέφρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη.
Η διεθνής κοινότητα, τόνισε, θα έπρεπε να καταστήσει σαφές στο Ισραήλ ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με αυστηρές κυρώσεις και απομονωτισμό.  “Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει ρητά και κατηγορηματικά τη χρήση βίας σε διεθνή ύδατα. Υπήρξε στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος σκάφους με ελληνική σημαία σε διεθνή ύδατα. Ζητάμε από το Ισραήλ την πλήρη ενημέρωση την οποία δεν την έχουμε μέχρι τώρα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής καθιστώντας υπεύθυνο όπως είπε το Ισραήλ για την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών που βρίσκονται εκεί.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες σε διμερές επίπεδο, προς την Ισραηλινή κυβέρνηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη διαμόρφωση κοινής στάσης και σε πολυμερές επίπεδο, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ώστε να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στη νηοπομπή και να καταδικαστεί διεθνώς αυτή η ενέργεια  ζήτησε ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος καταδίκασε την απρόκλητη και κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. 
Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη καταδίκασε την ισραηλινή επιδρομή κατά της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. "Η τραγική κατάληξη της επίθεσης των ισραηλινών ναυτικών δυνάμεων κατά των πλοίων που μετέφεραν υλικά βοήθειας στη Γάζα, προκάλεσε δίκαιη αγανάκτηση σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Τίποτα δεν δικαιολογεί την απώλεια ανθρώπινων ζωών -και μάλιστα αμάχων- που καθώς φαίνεται, δεν βρίσκονταν καν εντός των ισραηλινών χωρικών υδάτων", ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: "Καταδικάζω με αγανάκτηση την επίθεση αυτή που στοίχισε ανθρώπινες ζωές και πόνο στις οικογένειες των θυμάτων και κάνω έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ: Η ασφάλεια των δύο λαών είναι επιθυμία όλων και η διεθνής κοινότητα εργάζεται για μια λύση δύο κρατών που θα θέσει τέλος στην τραγωδία του Παλαιστινιακού λαού. Όμως ενέργειες όπως αυτή, θέτουν σε δοκιμασία τις σχέσεις της χώρας σας ακόμα και με εκείνους που κατανοούν τα προβλήματά σας και αγωνίζονται για την επίλυσή τους".

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταγγέλλει “με αποτροπιασμό και αγανάκτηση την άγρια δολοφονική επίθεση του Ισραηλινού στρατού ενάντια στη νηοπομπή αλληλεγγύης προς το Παλαιστινιακό λαό”. Τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατήγγειλε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.
“Η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να κάτσει στο σκαμνί της διεθνούς δικαιοσύνης γιατί διέπραξε διεθνές έγκλημα” υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση να καταγγείλει τη δολοφονική επίθεση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Νωρίτερα επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, κατέθεσε το πρωί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ερωτά “σε ποιες ενέργειες προέβη για να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στην αποστολή και πώς σκέπτεται να ενεργήσει για την αποτροπή πειρατικών ενεργειών σαν αυτή του Ισραήλ, καθώς και ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε προκειμένου να καταδικαστεί διεθνώς η πειρατική ενέργεια του Ισραήλ και να απελευθερωθούν αμέσως οι απαχθέντες”.
"Το Ισραήλ έχει χάσει από μακρού το μέτρο. Κάθε φορά, γίνεται και πιο βίαιο. Η ανοχή κάποιων είναι εμφανές ότι τροφοδοτεί όχι μόνο την αδιαλλαξία του, αλλά και τη στείρα επιθετικότητά του, σχολίασε το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ προσθέτοντας ότι όπου τυχόν και αν έχει κάποιο δίκιο, το χάνει από τις όλο και πιο βάναυσες ενέργειές του".
Δύο επιστολές, μία προς την Υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, Βαρόνη Άστον, και μία προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ προκειμένου να προχωρήσουν σε  διαβήματα  προς το Ισραήλ , έστειλαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι. “Να γυρίσουν άμεσα οι Έλληνες ακτιβιστές,  θύματα της ένοπλης βαρβαρότητας” ζήτησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ