Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Μέσω ΕΛΤΑ έφτασε το δέμα του θανάτου – Νέας τεχνολογίας ο εκρηκτικός μηχανισμός


Σύμφωνα με την αστυνομία το τρομοκρατικό πακέτο που είχε αποδέκτη το υπουργό προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοίδη και προκάλεσε το θάνατο του 52χρονου υπασπιστή Γιώργου Βασιλάκη, έφθασε στο κτίριο μέσω ΕΛΤΑ και για αυτό δεν ελέγχθηκε Νωρίς το πρωί της Παρασκευής (25/06), ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου εξερράγη το πακέτο – βόμβα

Τα υπολείμματα που εντοπίστηκαν μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να εξεταστεί η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το πακέτο είχε μέγεθος κόλας Α4 και ήταν καμουφλαρισμένο με περιτύλιγμα δώρου.

Η βόμβα περιλάμβανε αργή εκρηκτική ύλη (πυρίτιδα) αλλά σε μεγάλη ποσότητα, ενώ στο χώρο βρέθηκαν ελάχιστα υπολείμματα μετάλλου γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κουτί στο οποίο είχε τοποθετηθεί ήταν χάρτινο, καθώς επίσης και ότι δεν φαίνεται να είχε μεταλλικό περίβλημα.

Όπως προκύπτει από το ηλεκτρικό κύκλωμα που την αποτελούσε ήταν συνδεδεμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλέσει πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης, όταν το πακέτο ανοιχθεί.


Τέτοιου είδους εκρητκικός μηχανισμός είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από τρομοκρατική οργάνωση στην Ελλάδα, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές οι οποίες μιλούν για "εισαγόμενη" τεχνογνωσία, σε σχέση με τις τακτικές του παρελθόντος.

ΕΔΕ για απόδοση ευθυνών
Ήδη έχει διαταχθεί και διεξάγεται ΕΔΕ με σκοπό να εντοπιστεί αν και που υπήρχαν ευθύνες και να αποδοθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δέματα ή επιστολές που φθάνουν ταχυδρομικώς στο υπουργείο δεν ελέγχονται καθώς δεν υπάρχει μηχάνημα. Επίσης οι ανιχνευτές μετάλλων που βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου δεν ανιχνεύουν εκρηκτικές ύλες.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Αθανάσιος Κοκκαλάκης, μιλώντας την Παρασκευή (25/06), στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι το σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών λειτουργεί κανονικά και άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας: "Δε θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που βοήθησε από μέσα".

Πρόθυμοι για βοήθεια οι ΗΠΑ
Την πρόθεση των ΗΠΑ να συμβάλλουν στην επιχείρηση εντοπισμού των υπευθύνων για τη φονική επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την Παρασκευή (25/06) ο πρεσβευτής της χώρας στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

"Από την πλευρά μου και εκ μέρους της κοινότητας της αμερικανικής πρεσβείας επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του αστυνομικού υποδιευθυντή Γ. Βασιλάκη. Μαζί με τους Ελληνες, οι Αμερικανοί καταδικάζουμε αυτή την αισχρή επίθεση και προσφέρουμε τη στήριξη και βοήθειά μας, στην προσπάθεια να προσαχθούν οι υπαίτιοι αυτής της πράξης στη Δικαιοσύνη", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Ν.Κακλαμάνης δήλωσε:"Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία καταδικάζει την σημερινή τρομοκρατική ενέργεια που στόχο είχε κυρίως τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, την εικόνα της πατρίδος μας στο εξωτερικό και βεβαίως τον Yπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τους συνεργάτες του.

Δεν είναι ώρα αναζήτησης των ευθυνών. Είναι μία ώρα περισυλλογής και ομόθυμου μηνύματος εκ μέρους όλων μας, ότι η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής και δημοκρατική χώρα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του θύματος της τρομοκρατικής ενέργειας.

Κανένα έλεος στους τρομοκράτες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ