Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

9η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα

«Η Ευρώπη και η Ελληνική της Κληρονομιά» είναι το θέμα της 9ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου, που διοργανώνει στην Αθήνα, ο Δήμος Αθηναίων και η Εταιρεία
Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων,
στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο της συμπλήρωσης 25 ετών από την θεσμοθέτηση
της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Συνόδου - που θα πραγματοποιηθεί απόψε στη «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων - η Αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων Σόφη Δασκαλάκη – Μυτιληναίου, ο Γενικός Γραμματέας και ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου (ΕΠΚ), πρέσβης Καρλ – Έρικ Νόρμαν και ο σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων σε πολιτιστικά θέματα Ροδόλφος Μασλίας παραχώρησαν σήμερα Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, και μελών της Συνόδου.

«Το θέμα της 9ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου είναι γεγονός μεγάλης σημασίας, καθώς η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η Αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων Σόφη Δασκαλάκη – Μυτιληναίου. «Η Ελλάδα εξακολουθεί και σήμερα να παράγει πολιτισμό, να δημιουργεί ιδέες που προάγουν την ενότητα, την εξέλιξη και μας κάνουν καλύτερους. Μια τέτοια ιδέα είναι και ο θεσμός των Πολιτιστικών Πρωτευουσών – μια Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πολιτισμού θα έλεγε κανείς – που ξεκίνησε στην Αθήνα το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία ώστε ο πολιτιστικός και πολιτισμικός πλούτος της Ευρώπης να εμπνεύσει και να ανοίξει νέους ορίζοντες στη δημιουργία. 25 χρόνια Πολιτιστικών πρωτευουσών, 42 Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, 12 Ευρωπαϊκοί Πολιτιστικοί Μήνες, χιλιάδες καλλιτέχνες, χιλιάδες εθελοντές που στηρίζουν αυτές τις δραστηριότητες, αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη συσπειρώνεται και οι Ευρωπαϊκές πόλεις με τους κατοίκους τους παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».

Ο σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων σε πολιτιστικά θέματα Ροδόλφος Μασλίας υπογράμμισε πως η Σύνοδος εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, για πολιτιστικές δραστηριότητες με διεθνείς συνεργασίες για την αύξηση της διεθνούς προβολής της Αθήνας. «Στις εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολουθήσατε τα τελευταία χρόνια, όπως τα μεγάλα Συνέδρια για τη στήριξη των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, που έγιναν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη συνεργασία και των τριών αρμοδίων Υπουργείων (Παιδείας, Πολιτισμού και Εξωτερικών), όπως η περιοδεύουσα έκθεση για τα 25 χρόνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που εγκαινιάστηκε το Μάρτιο από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Επίτροπο Πολιτισμού κα Βασιλείου. Όπως επίσης η ίδρυση ενός θεσμού, του Κέντρου Τεκμηρίωσης
των Πολιτιστικών Πρωτευουσών, που θα εγκαινιαστεί τους επόμενους μήνες και που ήδη η ιστοσελίδα του λειτουργεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Βρυξελλών».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας και ιδρυτής του ΕΠΚ, πρέσβης Καρλ – Έρικ Νόρμαν, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για τη φιλοξενία στην Αθήνα, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είναι μεγάλη τιμή, η Σύνοδος να πραγματοποιείται στην πόλη της Αθήνας, όπου τις ρίζες τους έχουν η Δημοκρατία, η Φιλοσοφία και οι Τέχνες. Ουσιαστικά για μας είναι σαν να επιστρέφουμε στο σπίτι μας και πιστέψτε με ήδη νιώθουμε σαν στο σπίτι μας».

Ο κ. Νόρμαν αναφέρθηκε στη θεματολογία της 9ης Συνόδου, και στις επιμέρους ενότητες που θα την πλαισιώσουν, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις εξέχουσες προσωπικότητες τόσο από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ευρύτερα της Ευρώπης, που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πούμε ότι το ECP είναι το μοναδικό πανευρωπαϊκό Φόρουμ,
όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη, είναι πολιτικά ανεξάρτητο, τα μέλη
συμμετέχουν ως άτομα, ως προσωπικότητες και όχι ως εκπρόσωποι κάποιου συγκεκριμένου
χώρου πολιτικού ή άλλου είδους. Είναι λοιπόν ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης ιδεών, ένα
ελεύθερο φόρουμ πανευρωπαϊκό» επεσήμανε.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, τον λόγο πήραν και μέλη της Συνόδου, που επεσήμαναν τη σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, μέσα από τα οποία θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα και ερεθίσματα για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Yevgeni Asse, Ρώσος Αρχιτέκτων και ιδρυτικό μέλος του ECP, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

«Για εμάς το ECP είναι μια πλατφόρμα, ένας κοινός τόπος για τη συζήτηση, για την ανταλλαγή ιδεών, ένα δίκτυο ουσιαστικά για να μπορούμε να προωθούμε το διάλογο. Συζητάμε για τον πολιτισμό, αλλά είναι λογικό και αναπόφευκτο πολλές φορές συζητώντας επί πολιτισμού ν’ ανακύπτουν και ζητήματα, τα οποία είναι πολιτικής φύσεως. Και τα συζητάμε γιατί πολλές φορές υπάρχουν ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα η ελευθερία έκφρασης»

Η κα. Sabina Rakcheyeva, νέο μέλος από το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε:

«Θα ήθελα να τονίσω ότι η παρούσα Σύνοδος συνδέεται με τον ελληνικό πολιτισμό και πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς θα διεξαχθεί σ’ αυτή την χώρα. Πιστεύω ακόμη ότι θα αποτελέσει μία γέφυρα για την καλύτερη γνωριμία των παλαιών και των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου».

Ο κ. Αλέξης Αλάτσης, μέλος και πρώην καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Πάτρα 2006», από την πλευρά του τόνισε:

«Είναι η 4η Σύνοδος στην οποία συμμετέχω, και χαίρομαι που γίνεται στην Αθήνα, όπως χαίρομαι που θα συζητηθεί το θέμα των Πολιτιστικών Πρωτευουσών, έτσι ώστε κάποιοι από εμάς που έχουν εμπειρία σε σχέση με αυτό το θέμα, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσες πόλεις και όσους αντιπροσώπους θέλουν να διοργανώσουν αυτό το θεσμό, και να τους δώσουμε ίσως μια άλλη οπτική μέσα από την εμπειρία που έχουμε, έτσι ώστε να έχουν μια καθαρή εικόνα του πως, ποια είναι τα προβλήματα ενός τέτοιου θεσμού και ποιες είναι οι δυνατότητές του. Ευχαριστώ την πόλη των Αθηνών για τη φιλοξενία και ελπίζω ότι θα περάσουμε τρεις μέρες γεμάτες σημαντικές συζητήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ