Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τι κρύβει το "στρατηγικό σχέδιο" του Φεβρουαρίου ύψους 14 δισ. ευρώ

 «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στρατηγικό Σχέδιο» βαφτίστηκε το νέο «κουστούμι» που φόρεσε η Τρόικα στην Ελλάδα και θα περιέχει μέτρα αξίας 5% του ΑΕΠ, δηλαδή 14 δισ. ευρώ περίπου τα  οποία θα «κλειδώσουν» τον Φεβρουάριο και θα τεθούν σε εφαρμογή την τριετία 2012-2014.

Ήταν γνωστό από το Μνημόνιο του Μαΐου ότι μέτρα αξίας 4% του ΑΕΠ που θα στήριζαν τη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία 3 χρόνια δεν είχαν ακόμη διευκρινιστεί και αυτό θα γινόταν το 2011. Τωρα όμως ανακοινώθηκαν τρία καινούρια στοιχεία εκ των οποίων το ένα είναι το όνομα του «σχεδίου».

Δεν ήταν γνωστό επίσης ότι τα νέα αυτά μέτρα θα περάσουν μέσα στην Άνοιξη προς ψήφιση από τη Βουλή, θα γίνουν δηλαδή σε λίγους μήνες νόμος του κράτους.  

Ακόμη, δεν ήταν γνωστό  ότι «πλήθυναν» κατά 1% του ΑΕΠ λόγω της ύφεσης και χαμηλότερης απόδοσης μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί –όπως διευκρίνισαν χθες οι εκπρόσωποι της Τρόικας κατά τη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα ανακοινώνοντας το «Σχέδιο»...
Το Σχέδιο θα περνά  δια νόμου τις «φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που θα μειώσουν και θα διατηρήσουν σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα. Οι τομείς παρέμβασης «φωτογραφήθηκαν» από τους επιτηρητές αλλά και από τον υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις χθεσινές τους συνεντεύξεις.

Τα πεδία είναι τρία, έσοδα, δαπάνες και  πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανάπτυξης,  μέσω της οποίας μειώνεται επίσης το έλλειμμα:

* Κομβικό σημείο για την Τρόικα είναι τα έσοδα. Εξηγούν ότι νέοι φόροι δεν αποδίδουν. Ετσι, όσο πιο πολύ παταχθεί η φοροδιαφυγή τόσο λιγότερα δισ. ευρώ θα αναζητηθούν σε περικοπές δαπανών. Περιμένουν πρώτο δείγμα της κυβερνητικής βούλησης τον Φεβρουάριο, και δεν αποκλείεται αν δεν δουν σημάδια βελτίωσης να ζητήσουν από τώρα επιπλέον μέτρα.  Μέσα στο  πρώτο τρίμηνο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ρύθμιση για τις ταχείες φορολογικές δίκες,  ο κεντρικός σχεδιασμός ελέγχων και διασταυρώσεων,  η αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού (μεγάλη μείωση - συγχώνευση εφοριών) και η πάταξη της διαφθοράς στο φορολογικό σύστημα.

* Εξοικονόμηση δαπανών αξίας 2% του ΑΕΠ από το σύστημα υγείας, βαθιές τομές στη λειτουργία των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημοσίου, αναμόρφωση εξ ολοκλήρου της κρατικής μηχανής, νέο μισθολόγιο αλλά και έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων είναι  τα πεδία παρέμβασης για την μόνιμη και μεγάλη περιστολή των δημοσίων δαπανών.

Προετοιμάζεται ήδη η συνολική πρόταση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και η αναθεώρηση στο νόμο -πλαίσιο για τις ∆ΕΚΟ. Θα επιταχυνθούν οι τομές στο σύστημα υγείας (μείωση των τιμών και λίστα φαρμάκων, νέο πλαίσιο προμηθειών υγείας και νοσοκομείων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και  διπλογραφικά συστήματα,  έλεγχος δαπανών υγείας. 

* Το τρίτο πεδίο, αυτό της ανάπτυξης, σύμφωνα με την Τρόικα πρέπει να στηριχθεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας «φωτογραφίζοντας» το υψηλό κόστος εργασίας. Μεγάλο βάρος δίδεται στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, της  αγοράς υπηρεσιών, της αγοράς ενέργειας και σε παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. 

http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ