Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Αποτελέσματα πρώτου γύρου περιφερειακών και δημοτικών εκλογών - Εκτιμήσεις - Δηλώσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τα κόμματα έχουν αποδυθεί από το βράδυ της Κυριακής σε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων και ζυμώσεων αφού οι εκλογικές μάχες σχεδόν στο σύνολό τους θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή.


Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται να έχει περιορίσει την ποσοστιαία διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ενισχύει τις δυνάμεις του.

"Κερδισμένη" αποδεικνύεται και η αποχή, που πλησιάζει το 40%, η οποία αναδεικνύει την "κρίση όλου του πολιτικού συστήματος", όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην Αττική, προηγείται ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Β. Κικίλια. Από τον πρώτο γύρο φαίνεται να εκλέγεται ο επίσης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια του Ν. Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδης, ενώ υποψήφιοι στηριζόμενοι είτε αμιγώς από το ΠΑΣΟΚ, είτε με συνεργασίες, προηγούνται σε πέντε ακόμη περιφέρειες.

Στις υπόλοιπες έξι περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη θέση, υποψήφιοι με τη στήριξη της ΝΔ ή και άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Σε επίπεδο δήμων, η μάχη έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη Κυριακή σε 104, ενώ σε επαναληπτικές εκλογές θα οδηγηθούν 221 δήμοι. Σε ντέρμπι, για το ποιος θα εξασφαλίσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο, είναι 39 δήμοι.

Στην Αθήνα, ο Νικ. Κακλαμάνης προηγείται με 34,9% και ακολουθεί ο Γ. Καμίνης με 28,4%.

Στον Πειραιά, ο Γ. Μίχας έχει σαφές προβάδισμα με 29,5%, έναντι του Β. Μιχαλολιάκου που λαμβάνει 23%. Τρίτος είναι ο Π. Μαντούβαλος με 18,77%.

Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Γκιουλέκας είναι πρώτος με 37,8% και ο Ιω. Μπουτάρης δεύτερος με 33,5%.

Ποιοι προηγούνται στις 13 Περιφέρειες

Η εξέλιξη των αποτελεσμάτων για τις 13 Περιφέρειες έχει ως εξής:

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προηγείται ο Γ.Παυλίδης με 41,7% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και ακολουθεί ο Α. Γιαννακίδης με 41,1% υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Στην Περιφέρεια Αττικής προηγείται ο Γ. Σγουρός υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 24,07% και ακολουθεί ο Β. Κικίλιας με 20,51% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου προηγείται ο Π.Βογιατζής υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 38,29% και ακολουθεί ο Α. Γιακαλής υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 36,3%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προηγείται ο Α. Κατσιφάρας με 43,2% υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο Γ.Παπαναστασίου με 26,7% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγείται ο Γ. Δάκης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με ποσοστό 46,25% και ακολουθεί ο Παπαϊορδανίδης Ι. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 38,44%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου προηγείται ο Καχριμάνης Α. υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 44,7% και ακολουθεί ο Αργύρης Ευ. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 38,6%.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προηγείται ο Κ. Αγοραστός υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 38,53% και ακολουθεί ο Α. Παπατόλιας υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 34,78%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται ο Σπυρ. Σπύρου υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 29,1% και ακολουθεί ο Η. Μπεριάτος υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 26,6%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείται ο Π. Ψωμιάδης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 43,23% και ακολουθεί ο Μ. Μπόλαρης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 30,68%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης προηγείται ο Στ. Αρναουτάκης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 50% και ακολουθεί ο Γιαννουλάκης Δ. με 17,8%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κερδίζει από τον πρώτο γύρο ο Ι. Μαχαιρίδης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 50,72% και ακολουθεί ο Χ. Κόκκινος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 31,7%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προηγείται ο Π. Τατούλης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 41,8% και ακολουθεί ο Δ. Δράκος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 40,89%.

Τέλος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προηγείται ο Περγαντάς Κ. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 39,9% και ακολουθεί ο Χειμάρας Α. υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 35,11%.

Δηλώσεις

«Σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο μακριά από κουραστικούς και ανούσιους μονολόγους», κάλεσε τον ανθυποψήφιό του, Β. Κικίλια, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σγουρός.

"Η μάχη δεν τελείωσε, στον επόμενο γύρο πάμε για τη νίκη", δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής της ΝΔ Β. Κικίλιας προσθέτοντας :"η ελπίδα για αλλαγή πολιτικής θα νικήσει την άλλη Κυριακή".

«Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι παρά τα οικονομικά χτυπήματα, που υφίστανται τον τελευταίο χρόνο και την ψυχολογική πίεση των τελευταίων ημερών, εκφράστηκαν στην κάλπη με ψυχραιμία και ωριμότητα», δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Να «προτάξουν τον στόχο της ανατροπής της αδράνειας στην Αθήνα», κάλεσε τους ψηφοφόρους την επόμενη Κυριακή, κατά την τελική αναμέτρηση για τον δήμο της Αθήνας, ο υποψήφιος δήμαρχος, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καμίνης.

«Μήνυμα νίκης», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι το δεύτερο γύρο.

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης έγινε, δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και κάλεσε σε συστράτευση στον β΄γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

"Οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες αποφάσισαν. Αγκάλιασαν τις ιδέες και το πρόγραμμά μας. Έβαλαν την πόλη και τα συμφέροντά της πάνω απ΄όλα. Πίστεψαν στις δυνάμεις τους, πίστεψαν στις δυνατότητες αυτών, που τους πρότειναν μία καθαρή συμφωνία", δήλωσε ο Γιάννης Μίχας.

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος σημείωσε ότι "ο περήφανος λαός του Πειραιά τίμησε τον συνδυασμό του με ποσοστό πολύ περισσότερο από όποιες προβλέψεις υπήρχαν μέχρι σήμερα".


Υψηλά τα ποσοστά της αποχής

Η αποχή για μία ακόμη φορά είναι η πρωταγωνίστρια σε μία εκλογική αναμέτρηση - έστω και αυτοδιοικητική, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που έχουν ενσωματωθεί (40%), τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους προτίμησαν να καθίσουν στο σπίτι ή να βγουν για βόλτα με δεδομένη και την καλοκαιρία. Επιπλέον, χαρακτηριστική είναι και η εμφάνιση του λευκού και του άκυρου.

Έτσι, σύμφωνα με το 40% των αποτελεσμάτων για τις περιφέρειες, η αποχή έφτασε το 40,02%, ενώ το λευκό και άκυρο συγκέντρωσαν 9%. Αντιστοίχως το ποσοστό αποχής για τις δημοτικές εκλογές ξεπέρασε για λίγο αυτό των περιφερειακών εκλογών φτάνοντας το 40,5%, ενώ λευκά και άκυρα εδώ συγκέντρωσαν 5,37%.

Στους πέντε μεγαλύτερους δήμους, η αποχή ήταν: Στην Αθήνα 58%, στη Θεσσαλονίκη 46,9%, στον Πειραιά 56,5%, στην Πάτρα 39,4% και στο Ηράκλειο Κρήτης 36,3%.

Στο σύνολο της επικράτειας και σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα η μεγαλύτερη αποχή (πάνω από 60 τοις εκατό) σημειώθηκε στις Πρέσπες με ποσοστό 76,15%, ενώ ακολουθεί η Νίσηρος με 75%, ο Άγιος Ευστράτιος με 73%, η Ιθάκη με 68,48%, η Λήμνος με 67,77%, τα Κύθηρα με 65,81%, η Σύμη με 65,56%, Σέρβια-Βελβεντός με 63,75% και η Φλώρινα με 61%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ