Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ο θέος "'Ηφαιστος"... προστάτης του κέντρου της Αθήνας

Πρόταση της ΚΕΔ μπορεί να δώσει ζωή στο ιστορικό τρίγωνο και έσοδα στο Δημόσιο από την εκμετάλλευση των ακινήτων

Ως τονωτική ένεση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα οικονομικά του Δημοσίου, θα λειτουργούσε η αξιοποίηση κτιρίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που σήμερα κυριολεκτικά ρημάζουν. Μια ολοκληρωμένη πρόταση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) για την ανακαίνιση και πιλοτική αξιοποίηση αρχικώς 20 κτιρίων του Δημοσίου, των ασφαλιστικών Ταμείων και κληροδοτημάτων, η οποία κατατέθηκε προ έτους στο υπουργείο Οικονομικών αναζητείται σε κάποια συρτάρια...


Η ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στο κέντρο της Αθήνας και η βίαιη απαξίωσή του συνδυάζονται με την απομάκρυνση χρήσεων από το ιστορικό κέντρο. Τα προηγούμενα χρόνια στην απομάκρυνση λειτουργιών πρωτοστάτησαν και δημόσιες υπηρεσίες, πολλές φορές με μια λανθασμένη προσέγγιση της αποκέντρωσης, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παρουσία δημόσιων λειτουργιών στο κέντρο.

Παράλληλα, παλαιά δημόσια κτίρια, κάποια αξιολογότατατα από αρχιτεκτονική άποψη, σημαντικά σε έκταση, ευρισκόμενα σε προνομιακά σημεία, αφέθηκαν να μαραζώνουν. Αντί να αναβαθμίζουν τη γύρω περιοχή την υποβαθμίζουν, ενώ η αποχώρηση ορισμένων μισθωτών από δημόσια κτίρια μεγέθυνε το πρόβλημα...
Τον Νοέμβριο του 2009, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κατέθεσε μια πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών για την αξιοποίηση 20 κτιρίων ιδιοκτησίας ασφαλιστικών οργανισμών και κληροδοτημάτων στο κέντρο των Αθηνών, τα οποία σήμερα είναι άδεια ή σε πολύ κακή κατάσταση. Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα, με προτεινόμενη ονομασία «Ηφαιστος», στα ανακαινισμένα κτίρια θα μπορούσαν να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες και λειτουργίες, μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας. Υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε ακατάλληλα συνήθως ιδιωτικά ακίνητα, με καταβολή υψηλών μισθωμάτων και συνεπαγόμενη οικονομική αιμορραγία για το Δημόσιο. Επιπλέον, μπορούν να εγκατασταθούν και νέες λειτουργίες για τις οποίες σήμερα αναζητούνται χώροι, όπως το Κέντρο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Αστικού Τύπου επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου.

Το συνολικό κόστος της ανακαίνισης των 20 κτιρίων υπολογίστηκε περί τα 45.000.000 ευρώ, χρήματα τα οποία -σύμφωνα με την πρόταση- μπορούν να διατεθούν από τα Ταμεία ή τα κληροδοτήματα αλλά και μέσω της ίδιας της ΚΕΔ. Η απόσβεση θα γίνει από τα μισθώματα του Δημοσίου.

Οι συνολικές εργασίες ανακαίνισης μάλιστα δεν είναι πολύ χρονοβόρες. Ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση του κτιρίου και υπολογίζονται από 4 - 9 μήνες σε κτίρια που είναι σε καλή κατάσταση, μέχρι 24 - 36 μήνες σε κτίρια ερειπωμένα.

Ποια είναι τα οφέλη αυτής της πρότασης; Κατ' αρχήν, αξιοποιείται δημόσια περιουσία, η οποία βρίσκεται σε αχρηστία και παρακμάζει, ενώ μπαίνει φραγμός στις ζημιές και δίνεται νέα αξία. Παράλληλα, επηρεάζεται θετικά η αγορά και δημιουργούνται κίνητρα προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων στις περιοχές γύρω από τα 20 κτίρια. Οι μελετητές της ΚΕΔ υπολογίζουν μάλιστα ότι 150 εκατομμύρια ευρώ μπορούν να επενδυθούν πέριξ των κτιρίων του προγράμματος «Ηφαιστος» αφού:

- Ενισχύει τη δημόσια παρουσία σε περιοχές του κέντρου που υποβαθμίζονται και συμβάλλει στην ανακοπή αυτής της πορείας.

- Βελτιώνει τους χώρους στέγασης των υπηρεσιών του Δημοσίου, ενώ μπορεί στα υπό ανακαίνιση κτίρια να γίνουν επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (ή και παραγωγής).

«Για την αναζωογόνηση του κέντρου είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν και πολεοδομικά εργαλεία», τονίζει στην «Κ» η πολεοδόμος κ. Μάρω Ευαγγελίδου. «Με κατάλληλες χωροθετήσεις, με θέσπιση των λεγόμενων κινητήριων χρήσεων, οι οποίες ρυμουλκούν και άλλες χρήσεις και λειτουργίες, μπορεί να ανοίξουν δρόμοι αντιμετώπισης του προβλήματος», σημειώνει.

Η λίστα των ακινήτων είναι: Φιλελλήνων 13-15, (εμβαδόν 2.087 τ. μ.). Αξαρλιάν 7 (864 τ. μ.). Βουλής 8-10 (2.577 τ. μ.). Βουλής 6, (1.444 τ. μ.). Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (πραγματοποιήθηκε). Σταδίου 58 (2.196 τ. μ.). Μενάνδρου 27-29 (662 τ. μ.). Ιουλιανού 36 (2.524 τ. μ.). Μενάνδρου 48 (1.316 τ. μ.). Κουμουνδούρου 23 (1.142 τ. μ.), Βουλής 2. Καποδιστρίου (Α΄ Βοηθειών). Αγίου Κωνσταντίνου 43 (1.910 τ. μ.). Σωκράτους 65-67 (7.809 τ. μ.). Πειραιώς 22 (1.573 τ. μ.). Φιλελλήνων και Ξενοφώντος, Στουρνάρη (Ξυνής). Αναπήρων Πολέμου, Κολωνάκι. Μαρίκας Κοτοπούλη 3, Ομόνοια, Ξενοδοχείο «La Mirage» (9.392 τ. μ.), Σανταρόζα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στην ΚΕΔ καμία απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών. Αναμφισβήτητα, υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα, αλλά απαιτούνται και θετικές παρεμβάσεις. Οι οποίες εξάλλου θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αραγε, θα μπορέσει ένας «Ηφαιστος» να φέρει φως στο κέντρο της Αθήνας;

 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ

ΑΕΡΗΔΕΣ - ΠΛΑΚΑ